29 Perkara yang saya Pelajari pt 2 (lagi 19)

11- Laundry symbol: Benda ni penting, ambil lah tahu sikit-sikit supaya kau tak terkejut kenapa baju kau boleh koyak besar selepas 2 kali basuhan, lepas tu bising-bising nak buat refund kat kedai baju.

12- Kebolehan memasak boleh dipupuk melalui amali berulang kali: Trust me, aku useless gila kat dapur. Buang kulit bawang putih pun ambil masa, expert lagi adik ipar aku. Sobs. Kunci dia, buatlah berulang kali. Sama macam masak, try and error. Lama-lama nanti mesti ada masakan yang boleh kau masak. Faham ke?

13- Memandu kereta: Aku rasa semua wanita kena tahu memandu kereta, ok lah kalau tak kereta pun bawa motor lebih-lebih lagi yang sudah berkeluarga. Sebagai contoh, (kita tak minta) kalau suami kita sakit dan perlukan rawatan segera, kalau tak kita yang jadi superwoman bawa dia ke hospital nak harap siapa lagi kan?

14- Buku/ bahan bacaan: seminggu yang lepas aku ternampak statement begini dari seorang kawan lama yang hipster, “kumpul buku jadi hiasan, nanti-nanti bacalah”.  Aku rasa ramai macam ni pasal aku spesis macam ni. Hahaha, bolehlah tambah rak buku eksklusif kat rumah macam rumah Professor. Kah kah kah.

15- Sekali sekala curi masa buat benda yang kita suka: Bila dah kahwin ni, lebih-lebih lagi perempuan, mesti banyak benda yang dulu kita suka buat, kita tak buat dah sebab kita rasa tak perlu. Ikut suka andalah kan, yang penting anda happy. Macam aku, aku suka tengok wayang, tengok live show etc etc. 5 bulan sekali kalau ada masa sesuai, aku dengan suami akan curi-curi pergi tengok movie.

16- Perubahan: Perubahan tu bagus kadang-kadang kalau kita redha. Siapa tahu perubahan itu adalah perubahan yang positif. Wow, optimisnyaaa diaaa (kata kat diri sendiri).

Contoh bila kau rasa kau kena ubah pemakaian kau kepada pakaian yang longgar-longgar ala Lisa Surihani. Dulu aku selalu rasa macam boring kalau laki aku suruh pakai baju lepas buntut, sebab I dont have any. Yaa sadis, sebab baju aku kebanyakkan dari zaman bujang di mana aku try so hard nak jadi Korean chick. Tapi lepas badan macam gemuk gila, aku rasa patut aku tukar cara pakai baju. Kan bagus tu, tak mengundang mata-mata liar, sejuk je laki kau tengok. Haha.

17- Penggunaan handphone yang fully utilized, kredit pun sama: Janganlah biasakan telefon anda tak cukup bateri. Tolong pastikan handphone sentiasa ada bila di luar. Kalau ada apa-apa emergency macam mana kan? Simpan nombor-nombor penting dalam handphone dan dalam buku nota. Ini terjadi kat aku masa 3 tahun lepas. Kereta mati tak boleh start masa nak pergi kerja, handphone ada kat boyfriend (tertinggal dalam kereta), lepastu kau tak ingat pula nombor dia. Sadis, aku menapak dari rumah sewa sampai ke jalan besar cari public phone, takde plak kat area rumah sewa aku. Sampai aku kena pinjam telefon akak jual kuih untuk telefon handphone sendiri. Dapat pulak boyfriend tidur mati. Last-last teringat aku ada simpan nombor bakal biras kat buku nota. Aku contact pakai broaband cabuk yang bole bagi sms tu.

Minta kak Moon call Talib suruh datang selamatkan diri. Sedihnya bila taip balik (T_T)

18- Jangan susahkan apa yang mudah: Perempuan memang suka buat susah, buat teruk dan menambahkan kerumitan. Aku rasa perempuan kena give and take dengan nature, mudahkan benda yang kau rasa boleh settle sebenarnya. Sebagai contoh, bila kau suruh laki kau pilih tempat makan tengah hari. Bila dia sebut mamak, kau tak nak pergi pula. Padahal kau yang suruh dia pilih tempat makan.

Contoh lain, kalau ada orang sibuk-sibuk buatkan kerja kau. Bersyukur je sebab dia dah mudahkan pekerjaan kau. Huhu.

19- Seluar Jeans vs baju : Kalau kau beli 2 tahun sekali pun tak apa sebab seluar orang tak perasan sangat kalau pakai berulang. Pilih warna yang universal sesuai dengan usia. Hajat di hati nak beli jeans koyak-koyak tapi suami tak bagi. Tapi kalau baju, belilah 3-5 bulan sekali ke ikut kemampuan masing-masing.

Saya terbau sesuatu yang busuk

Ini terjadi 2, 3 hari yang lepas masa aku tengah kerja.

Petang yang aman hari itu, aku kena kerja seorang kat department. Masa aku nak pergi turun office, tiba-tiba aku nampak kelibat dua orang budak lelaki tengah tengok-tengok mainan. Adik- beradik aku rasa sebab muka sama, seorang abang dalam darjah 3, seorang lagi adik mungkin darjah 1.

Aku macam terpaksa kensel -kan hajat turun ke office, sebab aku tak nampak pun parents dua beradik ni. Ye puan-puan, kalau anda biarkan anak anda berkeliaran tanpa pengawasan, memang kami assume ada cubaan mencuri. Maaf, hashtag #buruksangka.

Aku pun berlegar-legar dekat dengan diorang sambil buat susun-susun barang.

Si abang bersuara;

” Eh kau kentut ye, busuknyaaa ?? “, tanya kepada adiknya.

” Eh mana adaa..”, sambil geleng-geleng. Jawab adik.

Tiba-tiba memang bau kentut naik semerbak kat area tu. Aku dah naik pening membaunya. Budak ni dah berapa hari tak mencuci kolon agaknya.

Bila diorang nampak aku makin dekat menyusun barang, diorang pun pergi kat tempat lain sambil main-main barang kat shelf. Aku intai adik dia, sebab dia tengah pegang Nerf sebiji di tangan. Abang tengah syok main mask Captain America.

Aku nampak si adik tu macam meneran/ tahan berak/ kemut-kemut macam tu lah lebih kurang 3, 4 kali jugalah sampai aku naik risau kalau-kalau dia terpoo poo kat situ. Kelibat mak belum kelihatan.

Tak lama lepas tu, aku nampak sang emak datang. Lega aku, hahaha. Emak tak bagi beli Nerf tu sebab tak berfaedah. Diorang pun pilih-pilih lagi. Kali ke 4 aku nampak lagi si adik meneran/ tahan berak/ kemut-kemut.

Tak boleh jadi!

Senyap-senyap aku panggil si abang tanpa pengetahuan emak diorang.

“Dik akak rasa macam adik awak tu nak terberak je”

Kah kah kah. Tak sangka aku pergi berinteraksi sebegini. Si abang pun tanya slow-slow kat adik, tapi dia tak mengaku pun nak terberak. Bila si emak dengar abang tanya macam tu, mak pulak double confirm dengan si adik. Tapi budak tu tanak mengaku.

Haih, geram aku. Jangan kata aku tak tau muka budak meneran macam mana. Muka dia tu sebijik macam Rafiq meneran berak keras zaman-zaman dia pakai pampers tau #motherhood.

Aku rasa dia tak nak pergi toilet sebab takut emak dia tak belikan apa-apa toys. Hahahaha. Kadang-kadang kerja aku ni tak lah boring mana pun.

….

Ok sebenarnya aku tengah cuak gila ni, harap takda apa-apa busuk berlaku dalam masa 24 jam ni. Oh Tuhan, tolong aku.